Skrandžio ir žarnyno opaligė

Jei žirgas nuolat patirdavo stresą, jei badavo, jei šienas buvo taupiai normuojamas, o koncentratai šeriami dideliais kiekiais, beveik garantuota, kad jis turi skrandžio ir/arba žarnyno opaligę. Moksliniai tyrimai teigia, kad skrandžio opalige serga iki 60 proc. sportinių ir iki 90 proc. treniruojamų lenktyninių žirgų (McClure et al, 1999, Mitchell, 2001; Murray et al, 1996, 1989). Be to, manoma, kad daugiau nei pusė skrandžio opalige sergančių žirgų opų turės ir žarnyne. Deja, nėra tikslaus būdo žarnyno opaligei diagnozuoti. Taigi, sveiki atvykę į opininkų klubą! Opaligės bėda ta, kad jos simptomai nėra specifiniai ir juos lengva nurašyti elgesio ar kitoms problemoms.

Tai gali būti:
- padidėjęs dirglumas;
- griežimas dantimis;
- nervingas reagavimas į lietimą krūtinės, nugaros srityje;
- nervingas reagavimas į balno veržimą;
- greitas suprakaitavimas nuo krūvio;
- krūvio netoleravimas;
- nušiuręs kailis;
- anemija ir bendras nusilpimas.

Opaligę gali rodyti ir polinkis diegliams, apetito praradimas, svorio kritimas. LVA Stambiųjų gyvulių klinikos duomenimis, beveik 100 proc. jų tirtiems žirgams pasireiškia agresija, piktumas, ypatingai dedant pavaržas ar net šukuojant, liečiant pilvo apačią. Žirgas sukasi, įsitempia ar net griūva, kad to išvengtų. Todėl būtina atkreipti dėmesį į savo žirgo elgsenos pasikeitimus.

Kas gi ta opaligė? Paprastai tariant - atviros žaizdos skrandžio ir žarnyno sienelėse, kurias išgraužia maisto virškinimui išskiriamų rūgščių perteklius. Kodėl susidaro tas perteklius? Visų pirma, dėl pertraukų tarp šėrimų. Žirgo virškinimo sistema pritaikyta nuolatiniam kramsnojimui, nes žirgai laisvėje ištisai ganydavosi, tai papešiodami žolės, tai nukrimsdami kokią krūmo šakelę ar pagrauždami medžio žievės. O nuolat ganydavosi todėl, kad jų niekur nelaukdavo pilnos šėryklos ir reikiamą pašaro kiekį tekdavo susirinkti po kuokštelį, nueinant netrumpus atstumus. Tad virškinimo rūgštys skiriasi visą laiką. Skrandis tuščias - nepanaudotos rūgštys kaupiasi tol, kol viršija pavojingą ribą ir ima „graužti“ patį organizmą.

Kita priežastis - grūdai ir koncentruoti pašarai. Pasirodo, jie padidina hormono, vadinamojo gastrino, kiekį. Tai skrandyje išsiskiriantis hormonas, kuris stimuliuoja rūgščių sekreciją. Blogiausia, ką galite padaryti savo mylimam žirgui - palepinti jį avižų ar koncentruoto pašaro porcija ir palikti stovėti be šapelio šieno. Tai greičiausias kelias prisišaukti opaligę. Dar viena priežastis - stresas ir fiziškai bei psichiškai sekinantis darbas. Apie žmones sakoma - „stresas graužia iš vidaus“. Tas pats galioja ir žirgams.

Tiksliausia skrandžio opaligės diagnostika – gastroskopija (skrandžio endoskopija). LVA Stambiųjų gyvulių klinikos duomenimis 2011 metais tirtų žirgų, kuriems buvo pastebėti klinikiniai požymiai, 100 proc. buvo rasti skrandžio pažeidimai. Iš viso tirta 18 žirgų: 2 iš jų rasti II laipsnio pažeidimai, 10 – III laipsnio pažeidimai ir 6 nustatyti IV (sunkiausio) laipsnio pažeidimai.

0 laipsnio pažeidimai:
-Nematomi paraudimai, pažeidimai ar žaizdelės
I laipsnis:
-Gleivinės spalvos pasikeitimas beliaukėje skrandžio dalyje
-Iš natūralios šviesiai rožinės spalvos tampa pilkai geltona

II laipsnis:
- Perėjimas ir beliaukė dalis paraudusi
- Pavienės erozijos
III laipsnis:
- Didelės pavienės ar susijungusios erozijos
- Erozijos vidurys raudonas aplink fibrino nuosėdos- Kliniškai reikšmingas

IV laipsnis:
- Ryškūs pažeidimai skrandžio gleivinėje
- Galima įžvelgti opų gylį
- Retai kraujuojančios
- Gali perforuoti (prakiurti į pilvo ertmę).

Gera naujiena ta, kad opaligė - net ir sunkios formos, su atviromis, kraujuojančiomis opomis yra išgydoma. Skrandžio opų gydymas privalo būti suderintas kartu su profilaktikos priemonėmis. Pradedant nuo šėrimo, medicininių priemonių ir streso mažinimo.
Visiems laikams pamirškite šėrimą 2-3 kartus per dieną. Šieno šėrykloje turi būti visą laiką, tai yra, 24 valandas per parą (taip, taip, ir naktį). Tikrai neverta gasdintis, kad tai neįmanoma ar sunku įgyvendinti. Tiesiog įsigykite talpų šienmaišį. Žirgai labai greitai išmoksta skabyti pašarą po šapelį ir mielai tą daro. Tą patį šieno kiekį jie „blusinėja“ daug ilgiau, reiškia, mažiau laiko lieka nuobodžiavimui. Šienmaišiai ramina nervingus ėdrūnus, moko skonėtis kiekvienu kąsniu, o ne ryti be saiko viską iš eilės. Be to, talpų šienmaišį pakanka pripildyti 1-2 kartus per parą. Nepatirsite nuostolių, nes šieno perteklius nebus sutryptas į pakratą.
Patarimas. Tik nepirkite pigaus šlamšto. Nepagailėkite pinigų tikrai geram šienmaišiui įsigyti. Jis turi būti talpus, mažomis akutėmis, iš kokybiškos pintos virvės.

Opaligės gydymui taip pat yra būtini vaistai. Omeprazolis (Gastroguard, Pepsid, Omep, Omeprasol) tai stipriausias vaistas, kuris yra parduodamas rinkoje ir yra skiriamas skrandžio opų gydymui. Omeprazolis selektyviai slopina fermentą H+/K+ adenozintrifosfatazę, kuri yra svarbi skrandžio parietalinių ląstelių sekrecijos sistemai. Dėl to sutrinka vandenilio jonų patekimas į skrandį, vadinasi, slopinama bazinė ir bet kokio stimuliatoriaus sukelta druskos rūgšties sekrecija.

Mūsų naujieji partneriai Amerikoje siūlo puikų vaistų variantą žirgų opaligei gydyti. Abprazole arba Aprazole Plus, kurių pagrindinė veiklioji medžiaga yra Omeprazole. Šie vaistai gali būti naudojami tiek gydymui, tiek profilaktikai. Maišelyje yra mėlynos spalvos granulės, kurių sudėtyje yra 700 mg Omeprazole.
Šių vaistų naudojimas labai paprastas, priklausomai nuo opaligės lygio arba žirgo svorio, atitinkamas maišelių kiekis yra suberiamas ant sauso pašaro, pvz. avižų, ir suduodamas vieną kartą per dieną, efektyvus jis išlieka 24 val. Mėlyna spalva leidžia lengvai pastebėti, jei vaistai nebuvo suvartoti.
Šalutiniai poveikiai, žirgams vartojant šiuos vaistus, nebuvo pastebėti.
Detalesnę informaciją apie siūlomą produkciją rasite internetinėje svetainėje.