Sveikos kanopos – naudingas žirgas

Sakoma, kad arklys turi penkias širdis: vieną krūtinėje ir po vieną kiekvienoje kanopoje. Šis posakis patvirtina, kad arklio sveikata priklauso nuo jo kanopų būklės. Arkliui gyvybiškai svarbu, kad jo kanopos būtų tinkamai prižiūrėtos: nuolatos karpomos, esant būtinybei- kaustomos.

Deja, daugiau nei pusė visų Žirgų globos asociacijos gaunamų skundų, susijusių su arklių nepriežiūra – neprižiūrimos kanopos. Dažnai situacija būna nevaldoma, nes dėl netinkamos priežiūros, deformuojasi kanopos ragas, iškrypsta kojų sąnariai, o vėliau arklys nebegali atsistoti, normaliai judėti ir ėsti. Galiausiai, esant kritinei situacijai ir nesuteikiant skubios pagalbos arklys nugaišta.

Kaimuose vis dar priimtina, kanopas tiesiog kirviu apkapoti, nors tokio metodo naudojimas dažniausiai sukelia blogesnes pasekmes, nei visiška kanopų nepriežiūra.

Mūsų projekto idėja bei tikslas - nukreiptas dviem kryptimis:

- įvertinti neprižiūrėtų kanopų atvejus ir profesionaliam kalviui padedant tinkamai sutvarkyti arklio kanopas, tuo pat metu suteikti gyvūno šeimininkui naudingos ir profesionalios informacijos, kodėl gyvybiškai svarbu nuolat ir tinkamai prižiūrėti arklių kanopas bei papasakoti, kokios pasekmės gresia jų neprižiūrint ar prižiūrinti netinkamai/nekokybiškai. Deja, tačiau kanopų sutvarkymas vieną kartą situacijos nekeičia, ypač kai tai yra įsisenėjusi problema. Todėl labai svarbu, kad savininkas priimdamas pagalba pats būtų suinteresuotas toliau tinkamai rūpintis arklio kanopomis bei užtikrinti kokybišką jų priežiūrą. Mūsų komanda padės, nukreips į tankamus specialistus, atsakys į rūpimus klausimus.

- kita kryptis, švietėjiški seminarai kanopų tema, kurie skirti suinteresuotai auditorijai ir vykdomi visoje Lietuvoje. Seminarai nemokami, juos veda lektorė Vita Jašinauskaitė. Seminarų metu kalba labai plačiai: pradedant laikymo sąlygomis ir kokia įtaką jos daro kanopų būklei, baigiant kanopų tvarkymo metodais bei priežiūra. Seminarai susideda iš teorinės ir praktinės dalies.

Projektas baigėsi. Ataskaita

Rėmėjas